ANEM MÉS LLUNY


Aquest projecte vol incidir en els terrenys educatiu, pedagògic, en la comunicació social, la preparació professional i els serveis comunitaris. O sigui, és un projecte altament pretensiós.

Amb l'acord i la col•laboració del President de la Comunitat Rural de Palmarin (Senegal), el senyor Sammuel Seck, i els seus Consellers, es va decidir d'emprendre un seguit d'accions que incidissin en els terrenys educatiu, pedagògic, comunicatiu, de lleure, formació professional, i serveis socials i comunitaris, a través de l'aplicació de les noves tecnologies, dins de les possibilitats que la realitat de la regió pot permetre.

UN LLIBRE PER AL SENEGALUn llibre per al Senegal és un nou projecte educatiu que s’emmarca en el projecte Anem més lluny i que té com a finalitat afavorir la població infantil i juvenil de la comunitat de Palmarin i de les seves escoles. El projecte es planteja des de la col•laboració i complicitat amb les autoritats locals i les contraparts de la pròpia comunitat.

Actualment, aquesta comunitat no té cap biblioteca, les escoles disposen de poquíssims llibres i l'hàbit de la lectura és pràcticament inexistent. Això no vol pas dir que no existeixi la literatura, que no s'expliquin històries. La tradició narrativa oral perviu des de temps immemorials i és una gran riquesa d'aquestes societats. Però de llibres n'hi ha poquets, i els pocs que hi ha a les escoles estan malmesos pel temps, per l´ús i, sovint, han quedat obsolets.

El projecte Un llibre per al Senegal neix, per tant, amb la finalitat de potenciar aquest àmbit cultural i educatiu. Després d’un reconeixement de la zona i de parlar amb persones de la comunitat observem que una de les seves necessitats actuals és precisament la de crear una biblioteca pública per a nens i joves. I en això consisteix el projecte que aquí us expliquem: construir una biblioteca pública, equipar-la i també nodrir de llibres una biblioteca escolar que ja existeix i la construcció d'una nova.

El projecte comporta: Aconseguir llibres, catalogar-los, fer l'enviament, formar la persona que gestionarà la biblioteca, construir l'edifici, equipar-lo i crear accions per promoure la lectura a les escoles.

Es pretén aconseguir 8.000 llibres en francès o sense mots: 6.000 títols diferents per a la biblioteca pública i 2.000 exemplars més per a la biblioteca de l’escola pública Palmarin Facao.

La biblioteca - situada a N’gallou unes de les cinc poblacions de la Comunitat Rural de Palmarin, situada en un punt mig entre la mesquita i església catòlica del poble - s'anomenarà Nelson Mandela, per fer honor a aquest gran personatge. Mandela va ser un polític Sud-Africà, que després de passar vint-i-set anys a la presó, per la defensa dels seus ideals, va esdevenir el primer president de raça negra del seu país. Va ser un gran defensor de la igualtat de drets en les diferents races i un model a seguir per tots nosaltres. Va ser un home molt admirat i nosaltres volem dedicar aquesta fantàstica biblioteca.

El 3 de gener de 2015 s’iniciaven les obres d'aquesta Biblioteca que tindrà quatre grans espais:
- Un per a petits on si situarà biblioteca i ludoteca
- Dos espais més on es distribuiran els joves i adults
- Un pels nens de sis anys a dotze
- Un espai exterior cobert

També s'adequarà un carro amb un cavall que anirà mensualment a les escoles per fer un treball amb nens i nenes dels diferents cursos i per fomentar la lectura. També serà un suport de llibres pels mestres.

Pots seguir l’actualitat i les accions del projecte a: www.facebook.com/unllibreperalsenegal

AULA INFORMÀTICALa nostra primera incursió en el camp educatiu va ésser projectar la creació d'una Aula Informàtica, com a primera eina i amb els següents passos i fases:

Un expert informàtic patrocinat per la Fundació, la senyora Blandine DeRozé, experta informàtica especialitzada en la formació de formadors informàtics, es va traslladar a Palmarin el 15 de juny de 2010 amb tres ordinadors portàtils per iniciar un curset de formació per a quatre professors de les escoles de Palmarin que va durar fins el 20 d'agost.

Durant el mes de setembre de 2010 aquests formadors informàtics van iniciar uns cursos de coneixements bàsics pels professors de les escoles i sobretot del Col•lege (escola superior) on definitivament s'hi instal•larà l'Aula Informàtica.

Hem comptat amb l’ajut de l’ ONG NT Àfrica, per demanar la cessió de 21 ordinadors de taula reciclats i renovats per al funcionament del projecte, a més de dues impressores.

Amb l'inici del curs escolar, l'Aula Informàtica acollirà els alumnes dels estudis superiors perquè entrin en contacte amb el maneig dels ordinadors i d’Internet i amb el coneixement de la informàtica.

En una següent fase a desenvolupar es vol convertir l’ordinador en una eina pedagògica al servei i per a l’ajut del mestre, per la recerca d'elements formatius tant per ell com pels alumnes , utilitzant la magnífica xarxa que té la cultura francesa a Internet i pensant que el francès és la llengua oficial amb què s'ensenya a les escoles del Senegal.

També es vol pal•liar la precarietat dels materials escolars a Palmarin utilitzant la informàtica i les seves possibilitats en substitució dels materials escolars que manquen: mapes, diccionaris, biblioteca, enciclopèdia, elements visuals geogràfics, fauna, literatura, història, ...

També es vol que aquesta Aula Informàtica tingui una incidència sobre la gent que no estigui en edat escolar però a qui interessi l'aprenentatge i la utilització d'aquests mitjans, ja sigui per consideracions professionals o per interès personal. Per això es preveu la instauració de cursos públics dedicats a la gent amb aquestes característiques.

Al mateix temps, es preveu un servei públic i social de comunicació que faci que els ciutadans de Palmarin interessats puguin fer servir la informàtica i Internet per comunicar-se, informar-se i connectar-se al món. A tal efecte, es crea un espai Ciber al qual durant unes hores al dia els ciutadans de Palmarin podran accedir .

Finalment es contempla la possibilitat en el futur de fer intervenir aquests mitjans en les activitats de lleure que la Comunitat decideixi.

La multifuncionalitat d'aquest projecte és el que ens ha empès a demanar la col•laboració del Govern de la Comunitat Rural de Palmarin i del seu President, perquè a través del seu lideratge es coordinin principalment els actors pedagògics de la comunitat però també els actors socials, els culturals i els de serveis.

Així mateix es vol aportar i proveir amb material escolar les escoles i col•legis de la Comunitat Rural de Palmarin, tal com bolígrafs, llapis, gomes d'esborrar, maquinetes de fer punta, colors i quaderns.

ELECTRIFICACIÓ A DJIFER

Djifer és un poble de pescadors nòmades que pertany a la Comunitat Rural de Palmarin juntament amb quatre pobles més. Djifer és un "port-poble" situat en la bocana nord del delta de Sine-Saloum i de població variable segons les temporades de pesca. És l'indret amb més activitat econòmica de tota la Comunitat Rural de Palmarin.

Aquesta població té una connotació que la fa especial. Segons tots els estudis geològics, a la llarga ha de ser engolida pel mar. Aquest futur incert ha provocat que el govern de la regió i del Senegal es negui a fer cap inversió estructural i l'ha deixat sense electricitat, malgrat estar molt allunyat dels altres poblats.

Tanmateix, continua essent el centre pesquer més important de la regió amb una població que prové de totes les illes (centenars) que conformen el delta de Sine Saloum (més de cent quilòmetres de profunditat) i que té encara molts anys d'activitat pel davant. L'escola té més d'un centenar d'alumnes ( el curs passat vorejaven els 150) de primària, entre 4 i 9 anys.

En totes les altres escoles, l'estat senegalès ha provist o està previst que tinguin electricitat. Totes menys Djifer, sense possibilitat de millorar en el futur. Fins avui s'han repartit 20 ordinadors entre les quatre escoles de primària dels altres pobles que conformen la Comunitat Rural, però mai no hem pogut afavorir als infants de Djifer per la manca d'estructures mínimes i particularment l'elèctrica.

És per això que proposem, sota la supervisió i complicitat del President de la Comunitat Rural i el seu Consell general, la creació d'un conjunt elèctric autònom que permeti a l'escola de tenir energia elèctrica per fer funcionar els aparells informàtics que la mateixa fundació proveirà.

El projecte d’electrificació de Djifer s’emmarca per tant dins del projecte “Anem més lluny” i pretén resoldre un impediment tècnic que impossibilita la finalització d’aquest. 

   


        


 Copyright © 2002, www.lluisllach.com - Avis Legal